Нова наредба предвижда връщането на светофарите със секундарен брояч. Той ще показва след

...
Нова наредба предвижда връщането на светофарите със секундарен брояч. Той ще показва след
Коментари Харесай

Предложение предвижда: Нови правила за ляв завой и връщане на светофарите с таймер

Нова наредба  планува връщането на светофарите със  секундарен брояч.  Той ще демонстрира след какъв брой време светофарът ще светне в зелено или алено.

Проектът на  Наредба за образуване на придвижването по пътищата  с пътни светофари е оповестен за публично разискване на уеб страницата на  Министерството на районното развиване и благоустройството.

Новите промени в наредбата  плануват да се вкара и обособена сигнализация на  BUS лентите  и светофарна секция за ляв завой  при кръстовище.

В Глава Трета, раздел 2, член 22 е записано, че при контролиране на придвижването на ППС с трисекционни пътни светофари могат да се употребяват и следните спомагателни средства за сигнализиране –  „ устройство  за отчитане на  времетраенето на светлинния сигнал “.

Според предложението  устройството би трябвало да има формата на квадрат  с черен декор, върху който посредством цифрова матрица със  зелени или червени числа  на число, друго от нула, съответстващо на броя на секундите,  оставащи до края на зеления и надлежно на аления сигнал,  сигнализира продължителността на сигнала без спиране от началото до края му.

Припомняме, че  преди няколко години  предупредителното намигване на светофарите в София бе отстранено, защото се смяташе, че опонира на закона.

Сред предложенията е и допълнителна сигнална секция с  мигаща жълта светлина  със стрелка наляво. Идеята е тя да може да се употребява за  в допълнение повишение на вниманието  на водачите, които извършват  ляв завой , само че преди този момент пропущат насрещно движещите се коли.

В наредбата са разказани и критериите за слагането на светофари. Едно от условията е през последните 12 месеца на мястото да са регистрирани  три или повече инциденти  – странични или други сблъсквания сред пътни транспортни средства.

А за слагането на обособена секция за завой наляво условието е да се вземат поради  челни сблъсквания  сред движещи се напряко и завиващи наляво насрещни ППС.

Сред критериите е и слагането на светофар, когато има вход или излаз от улица към парцел, здания или квартал. Предложението е светофарът да се слага, в случай че в работен ден по този излаз минават  повече от 190 коли на час  и улицата е с една лента за придвижване в посока, а в случай че е с две ленти –  240 коли на час.

Промени се плануват и по  отношение на BUS лентите.  Предлага се да имат  обособен светофар. 

Според член 31 от раздел 5 „ Самостоятелен пътен светофар за контролиране на придвижването на нерелсовите транспортни средства от РЛОПП се употребява при положение, че е налице обособена пътна лента „ BUS-лента “. Той ще бъде във формата на кръг с общо четири светещи точки, сходен на този при трамваите в София.

Ето и цялостния текст на предлагането:


Предстои публично разискване на предлагането, срокът е до  25.04.24 година

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР